Perodua Aruz dilancarkan secara rasmi dalam dua varian, harga bermula dari RM72,900.00

Perodua pada malam ini secara rasminya telah melancarkan model terbaharu keluarannya, Perodua Aruz, sebuah Kenderaan Sport Utiliti (SUV) yang setakat ini dikatakan telah menerima 2,200 unit tempahan sejak ianya dibuka untuk tempahan bermula daripada 03hb Januari 2019 yang lalu.

Perodua Aruz yang memiliki tujuh tempat duduk ini telah dilancarkan oleh Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Yang Berhormat Datuk Darell Leiking dengan disaksikan oleh Pengerusi Perodua, Tan Sri Asmat Kamaludin serta Duta Besar Jepun ke Malaysia, Tuan Yang Terutama Dr Makio Miyagawa.

“Sebagai syarikat yang mengutamakan insan, Perodua sentiasa berusaha untuk menjadikan teknologi dan trend automotif terkini mampu dimiliki oleh semua rakyat Malaysia,” kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua, Dato’ Zainal Abidin Ahmad.

“Permintaan SUV semakin meningkat di seluruh dunia. Pelanggan menggemari ciri-ciri SUV seperti serba boleh, selesa, kedudukan memandu yang tinggi, penglihatan yang baik serta ruang yang luas dan dalam masa yang sama mengekalkan tapak yang kompak. Dengan kesemua ciri tersebut, kenderaan ini mempamerkan gaya hidup aktif, mencabar dan beraspirasi.

“Dengan Perodua Aruz, rakyat Malaysia kini boleh menikmati kelebihan sebuah SUV, termasuk ciri-ciri canggih yang biasanya hanya terdapat di dalam kenderaan mewah sahaja. Ini menjadikan Aruz antara SUV dengan nilai terbaik pada masa kini yang memenuhi anjakan ruang, keselamatan dan kecekapan,” tambah Dato’ Zainal.

Perodua Aruz ditawarkan dalam dua varian, iaitu 1.5 X dan 1.5 Advance, masing-masing ditawarkan pada harga bermula dari RM72,900.00 dan RM77,900.00 (atas jalan sebelum insuran di Semenanjung Malaysia), menjadikan ianya antara SUV yang paling berpatutan di pasaran Malaysia ketika ini.

“Perodua Aruz menerajui arah baharu untuk kami. Kemasukan kami ke segmen SUV ini membawa kami ke pasaran baharu di mana kami akan mempertingkatkan inisiatif kepuasan pelanggan kami untuk memenuhi keperluan dan kehendak mereka,” kata Dato’ Zainal.

Dengan 95% daripada komponennya merupakan sumber tempatan, Perodua Aruz merupakan Kenderaan Cekap Tenaga (EEV) keempat daripada syarikat tersebut, yang memberi kecekapan bahan api terbaik dalam segmennya – 15.6 km/l. Jaminan yang ditawarkan adalah selama lima tahun atau 150,000 km (yang mana terdahulu).

“Perodua Aruz dijangka melengkapkan barisan produk kami yang sedia ada dan berdasarkan pakej produk yang ditawarkan, kami mensasarkan jualan purata bulanan sebanyak 2,500 unit atau 31,200 unit untuk tahun 2019,” kata Dato’ Zainal.

Ciri-ciri keselamatan yang terdapat pada semua varian Perodua Aruz termasuklah Kawalan Kestabilan Kenderaan (VSC), ISOFIX dan enam beg udara. Varian Advance dilengkapi dengan sistem Advanced Safety Assist (ASA) 2.0 yang telah dinaiktaraf dengan penambahan pengesanan pejalan kaki dan peningkatan kelajuan operasi.

Perodua Aruz juga telah dianugerahkan penarafan keselamatan 5-bintang ASEAN NCAP oleh Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS). Lima warna luaran ditawarkan – Ivory White, Glittering Silver, Electric Blue, Granite Grey dan warna baharu yang kelihatan cukup menarik dan bergaya, Amazon Green.

Perodua mengalu-alukan orang ramai untuk berkunjung ke pusat jualan sah dan bercakap dengan penasihat jualannya yang sah untuk mengetahui lebih lanjut tentang Aruz serta model-model Perodua yang lain.

Sebagai bonus tambahan, bermula 09hb Januari, semua pelanggan yang membeli insurans motor Perodua Total Protect Plus bukan sahaja akan menikmati Perodua Auto Assist percuma tetapi juga penamaan pemandu percuma tanpa had, elaun banjir sehingga RM1,000 serta perlindungan Kemalangan Peribadi sehingga RM10,000.

(Visited 79 times, 1 visits today)